A Radio1 top500 dal szavazásán Lady Gaga: Born this way című száma lett a legkedveltebb dal. Persze a dalnak pont az a nagy erénye, hogy bárki azonosulhat vele, miközben ez az új meleghimnusz - ahogy Sir Elton John megfogalmazta.

Bár Lady Gagától nem áll távol a polgárpukkasztás, a hetero énekesnő melegek melletti kiállása nem innen fakad. New York-beli zenei és tánctanulmányai alatt számos meleg barátra tett szert és látta, hogy "mennyi személyes megkülönböztetésben és gyűlöletben van részük". Azért áll ki, hogy "megvédje a barátait".

Lady Gaga zenéjét csak azért persze nem kell szeretni, mert kiáll a melegek és a színesbőrűek mellett. És persze utálni is botorság volna, hiszen ha valakit a melegség és a zene kapcsolata zavar, akkor Freddy Mercury-től, George Michael-en és Csajkovszkijon keresztül Franz Schubertig rengeteg zeneszerző, zenész/énekes munkásságától kellene megfosztania magát.

A "Born this way" szövege tényleg mindenkihez szól: "Semmi gond nincs azzal, hogy azt szeresd, ami vagy / Mondta ő: Mert tökéletesnek alkotott a Teremtő". S azok a sorok is jóleshetnek bármelyik bizonytalanságtól szenvedő embernek, hogy:

"Gyönyörű vagyok, a magam módján
Mert Isten nem követ el hibát
Helyes úton járok, baby
Ilyennek születtem"

Persze benne van néhány kimondottan a melegség elfogadásáról szóló sor is: "Nem számít, hogy meleg, hetero vagy bi / Leszbikus vagy transzvesztita élet / A helyes úton járok / Túlélésre születtem"

A szöveg persze a legtöbb nagy slágerhez hasonlóan nem túl bonyolult, de nem is túl egyszerűsítő. S persze ennek a számnak a koreográfiáját is ugyanúgy lehet jópofán parodizálni, mint a Bad Romance-ét, de ettől még biztosan kedvelhető számról van szó.

A bejegyzés trackback címe:

https://magankozugy.blog.hu/api/trackback/id/tr112906540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása